La salut és a les nostres mans
La salut és el tresor més preuat que tenim, sense ella la vida perd tot el sentit. És de vital importànica cuidar-la mentre estem bé. Ja que quan tenim un problema i anem al metge sovint ja és massa tard, doncs trobar-ne l’origen i la solució no és una tasca fàcil. Per això promovem la salut preventiva.
La nostra salut està condicionada per tres factors principals:
- La genètica i la biología: Rebem una predisposició genètica especial degut als antecedents familiars. En aquesta àrea hi tenim poca influència, tot i que si ho coneixem hi podem incidir.
- Els factors ambientals: La qualitat de l’aire, de l’aigua, la contaminació, els sorolls, la roba que usem, els productes d’higiene, etc, ens afecten en diversos aspectes de la nostra salut. En aquest apartat encara que té a veure amb l’entorn, nosaltres hi podem decidir molt més, com on vivim, quina aigua consumim, quins productes comprem, etc.
- L’estil de vida: Bàsicament són els hàbits diaris com menjar, beure, fumar, esport, descans, etc. En aquesta àrea tenim tot el poder de decisió.
O sigui que en la nostra salut, tot i tenir una part genètica que podriem no incidir-hi, la major part està a les nostres mans, i el què decidim avui, influenciarà en la salut que tindrem al llarg de la nostra vida.
L’alimentació saludable
L’alimentació és una part fonamental de la nostra salut i moltes vegades no sabem què és menjar be. Hem d’aprendre a equilibrar els nutrients i a ser estratègics perquè ens aportí salut i benestar.
En moltes ocasions i amb l’objectiu de baixar uns quilos, fem dietes hipocalòriques que possiblement ens deixarà baixos de nutrients i amb efecte rebot i en un temps tornarem a guanyar els quilos que vam perdre. Son remeis ràpids i sense esforç i que a la llarga, no funcionen perquè no estan basats en aprendre a menjar correctament ni a donar-li al cos el què necessita cada dia.
El nostre laboratori
La glucosa és una molècula de sucre que actua com la font principal d’energia per al cos.
Quan mengem aliments que contenen carbohidrats, el sistema digestiu els descompon i en crea la glucosa, que es va alliberant a la sang. Segons si són carbohidrats favorables o desfavorables el temps de digestió canviarà i per tant, també el ritme en el que entrarà la glucosa a la sang.
Els carbohidrats favorables són aquells que es digereixen lentament i solen tenir un índex glucèmic baix, en canvi els desfavorables són els que es digereixen ràpidament i solen tenir un índex glucèmic alt. Ara bé, què passa al nostre cos quan consumim un o l’altre?
Quan consumim carbohidrats desfavorables, al ser de digestió ràpida, el cos converteix amb molta rapidesa aquests aliments en glucosa i augmenten molt ràpidament els nivells de glucosa. El cos al veure aquest accés de sucre fa saltar una alarma que provoca que el pàncrees alliberi molta insulina per evitar un desmai. Al ser una alarma, allibera més insulina de la necessària, però en contra partida ens deixa sense força i amb ganes de tornar a menjar. Aquests pics de glucosa i insulina poden contribuir a l’acumulació de grassa i problemes per la resistència a la insulina si es consumeixen habitualment i en excés. Aquesta situació al llarg del temps és un potenciador de la diabetis.
Nosaltres, en comptes de fer una dieta hipocalòrica, proposem un canvi alimentari, equilibrant els macronutrients i aportant micronutrients i així mantenir la glucosa en nivells estables, que això afavoreix al control de pes, com a la salut metabòlica.
Ens alimentem però no ens nodrim
Per tenir una bona alimentació és essencial que ingerim bons aliments, ja que construeixen cada part del nostre cos i és important la seva qualitat, doncs determinarà la salut del nostre organisme.
Avui en dia la qualitat nutricional dels aliments és veu molt afectada per diversos factors relacionats amb els mètodes de producció, la manipulació dels aliments i els hàbits de consum. Aquests són alguns dels principals problemes:
- Agricultura intensiva: Plantar el mateix cultiu una i una altra vegada desgasta la terra i fa que les fruites i verdures tinguin menys minerals.
- Processament dels aliments: Els aliments processats (galetes, refrescos, menjars precuinats…) perden molts nutrients durant la fabricació i sovint porten molts additius.
- Transport i emmagatzematge llargs: Com que moltes fruites i verdures es transporten de lluny, es recullen verdes i es guarden en càmeres, en el procés van perdent vitamines.
- Productes químics i contaminants: Els pesticides i altres químics queden en els aliments i intoxiquen el nostre organisme.
- Dieta basada en processats: Menjar sovint processats i menjar ràpid ens aporta menys nutrients, més calories buides i més tóxics en productes conservats.
- Estil de vida actiu: Avui portem un ritme de vida més actiu que requereix de més nutrients. Per això és important complementar-nos.
Consumir aliments locals i ecològics és un gran pas per a la teva salut encara que degut a tots aquests problemes esmentats és necesàri complementar la nostra alimentació amb una nutrició d’alta qualitat per garantir al nostre cos tots els nutrients necessàris per cada dia.
Els nutrients essencials
Macronutrients
El cos els necessita en grans quantitats doncs són les principals fonts d’energia i construcció. Tenen formes favorables i desfavorables segons la seva qualitat nutricional i l’efecte que poden tenir sobre la salut.
Elegirem preferentment els favorables.
Entenem la diferència i l’efecte que tenen al nostre cos a l’apartat “El nostre laboratori”.
Carbohidrats:
Proporcionen energia ràpida.
- Favorables: Verdures, fruites, llegums, patates, moniatos, cereals integrals rics en fibra (arròs integral, pa integral, civada).
- Desfavorables: Sucres i farines refinades (pa blanc, dolços, refrescos, pasta, rebosteria i aliments processats).
Proteïnes:
Essencials per la construcció i reparació dels teixits.
- Favorables: Proteïnes magres i peix blau (Carn magra (com el pollastre o el gall d’indi), peix (salmó, tonyina, sardines), ous, làctics baixos en greix, i fonts vegetals com els llegums, fruits secs i llavors).
- Desfavorables: Carns processades i carns grasses (embotits, salsitxes, cansalada, altres carns processades i carn vermella). Consumir màxim 2 cops per setmana.
Greixos:
Tot i tenir mala fama, són essencials per protegir els òrgans i ajudar a absorbir algunes vitamines.
- Favorables: Greixos insaturats i omega-3 (oli d’oliva, alvocat, fruits secs, peix blau).
- Desfavorables: Greixos trans i saturats (mantega, nata, formatge ric en greixos, carn grassa, margarines, rebosteria industrial i alguns snacks).
Micronutrients
Són els que el cos necessita en quantitats molt petites però que són igualment essencials per a la salut.
- Vitamines: El nostre cos necessita un munt de vitamines, com la C, A, D, B, entre d’altres, i cada una d’elles intervé en diferents funcions del nostre metabolisme.
- Minerals: Com el ferro, calci, magnesi, zinc, que ajuden en funcions com la formació d’ossos, la producció d’energia i el transport d’oxigen a través del cos.
- Fitonutrients: Són compostos naturals que tenen diverses funcions protectores per a les plantes, i aquestes propietats també poden beneficiar els éssers humans que en consumeixen. Encara que no són essencials aporten molts beneficis per a la salut.
Degut als problemes dels aliments que hem parlat abans, les vitamines es veuen reduïdes i els aliments no ens aporten els micronutrients necessaris per passar el dia.
Quan ens falten macronutrients ens n’adonem de seguida, doncs tenim gana, però quan tenim dèficit d’algun micronutrient no ho notem fins que ha passat molt de temps i aquest dèficit ha creat algun problema, ja que el cos va a buscar els nutrients que li falten. Imagina’t per exemple, que et falta calci, el cos per fer els seus processos anirà a buscar el calci allà on n’hi hagi, possiblement als ossos. Per un costat no serà un calci de tant bona qualitat, doncs és de segona mà, i per l’altre ens està descalcificant.
Així doncs, ens hem d’assegurar que rep les vitamines i minerals necessaris amb una alimentació i una nutrició adequades ja que SOOM el què mengem.
Vitamines naturals o sintètiques
És molt important distingir entre vitamines naturals o sintètiques. I la diferència ve marcada per la seva procedència. Unes provenen de les plantes i altres es creen al laboratori.
Vitamines sintètiques
La gran majoria de vitamines que hi ha al mercat son vitamines sintètiques, vitamines creades al laboratori, per abstracció, amb compostos químics, i que mai han vist la llum del sol. Quan els hi fem una cromatografia (una prova on veiem els components que porta) veiem que tan sols té un pic alt que marca la vitamina que conté. (mira el gràfic)
Al no ser una vitamina natural el cos no la identifica tan be (el seu nivell d’absorció és d’un 15%), i per tant es veuen obligats a posar-hi una gran quantitat perquè s’arribi a assimilar. Però el fet que no sigui natural i aquesta gran quantitat que hi posen son la causa de diferents efectes secundaris i també el perill de vitaminosis, que per això demanen que facis descansos de prendre-les.

Vitamina C sintètica
Vitamines naturals
Per altra banda hi ha les vitamines naturals que provenen de les plantes. Com que és la planta deshidratada i triturada manté tots els fitonutrients que la planta ha creat per protegir-se. Quan els hi fem una cromatografia a part d’uns pics alts que representen la vitamina, també hi apareixen molts altres pics que mostren aquesta gran quantitat de fitonutrients. Tots aquests components actúen amb sinèrgia aportant-nos molts més beneficis. (mira el gràfic)
En aquest cas, al ser una vitamina natural té molta més biodisponibilitat, el cos la reconeix i l’asimila molt millor, i aprofitem tota la protecció que la planta ha creat. Aquestes vitamines no tenen contraindicacions o efectes secundaris doncs son fruites i vegetals comprimits.
Encara que les vitamines naturals poden ser més cares tindràs unes vitamines i minerals procedents de fruites i vegetals amb molta més biodisponibilitat.
Conèixer la marca d’aquestes vitamines i saber quins processos fan i amb quina qualitat t’ajudarà a triar les més adequades per tu i et donarà tranquil·litat.
Nosaltres us aportem en la part interna una marca de vitamines amb 90 anys d’experiència i informació important del seu procés d’extracció.

Vitamina C natural (Acerola)