L’aire és l’element més important per la nostra salut. Potser per això no podem passar ni 3 minuts sense respirar. Quan anem a la muntanya i ens omplim els pulmons d’aquell aire fresc, ens sentim plens de vitalitat. I és que la qualitat de l’aire és qualitat de vida.
Però desgraciadament els humans amb la nostra contaminació, arribem a tot arreu. A través de la industria, del món agrari i de les ciutats, hem fet que l’aire a part de vida, també transporti molts tòxics, que respirem diàriament, amenaçant el nostre estat de salut.
Analitzarem els contaminants que pot portar l’aire i què podem fer per recuperar l’aire pur que necessitem. Sabem que el millor per la salut és cuidar-la quan la tenim. Per tant, volem un aire de qualitat, lliure de contaminants i carregat de l’energia que sentim a la muntanya.
Contaminants que trobem a l’aire
A les zones urbanes és on trobem els índexs de contaminació més elevats, on més del 80% de les persones que hi viuen estan exposades a nivells de contaminació superiors als establerts per la OMS.
Dins de la Unió Europea moren prematurament més de 400.000 persones cada any degut a la mala qualitat de l’aire. El què il·lustra clarament el perill que representa per a cada un de nosaltres.
A Barcelona es produeixen cada any més de 1.000 morts prematures, més de 2.000 casos de malaltia greu i més de 1.000 casos d’asma infantil causats o agreujats per la contaminació,
Segons diversos estudis s’ha demostrat que a l’interior de les cases la contaminació és unes 5 vegades superior que a l’exterior.
És evident que hem de fer alguna cosa amb l’aire de la nostra llar.
Encara farem com que no passa res?
Ens estem fent al·lèrgics a tot.
Al·lèrgies, asma i altres malalties
La contaminació de l’aire provoca asma, bronquitis, rinitis, al·lèrgies i disminució pulmonar entre d’altres. I sovint pot crear malaltíes que ni sabem que les tenim. Ja fa anys que les al·lèrgies s’han estès per tot arreu i avui, més de 150 milions d’Europeus pateixen malalties al·lèrgiques cròniques. Es calcula que al 2025 la meitat de la població europea tindrà al·lèrgies. Avui veiem nens amb asma o bronquitis quan fa anys només ho vèiem en persones grans.
O sigui que aquest augment tant elevat de malalties, com l’al·lèrgia han sigut provocats per l’acció humana. Posiblement degut a tants químics, metalls pessants i molts més que son presents en els processos industrials, en les vacunes i tantes altres coses, que han desestabilitzat el nostre sistema inmunitari i ara no treballa adequadament, considerant un perill una cosa que realment no ho és.
A l’actualitat hi ha una prevalença d’al·lèrgia al pol·len de fins a un 40%. A això hem d’afegir altres al·lèrgens irritants com la caspa d’animals, florits, àcars de la pols i altres.
A quins contaminants estem exposats?
A l’Exterior
Material particulat (PM10 i PM2,5), Hidrocarburs (HC), òxids de nitrogen (NOx), monòxid de carboni (CO), Ozó (O3), diòxid de carboni (CO2), diòxid de sofre (SO2), pol·len, pesticides i fertilitzants.
A les zones rurals
Virus, toxines, pol·len i material particulat.
A l’Interior
Pols i fongs (florits), fum de tabac, pèl d’animals, bactèries, virus, olors.
Els microplàstics ho inunden tot.
Micro-plàstics als pirineus
Els micro i nano plàstics son un altre contaminant que ho omple tot. Segons un estudi d’EcoLab en un lloc apartat dels pirineus, cauen diàriament 365 micro-plàstics per m2. Als microplàstics hi van adherits els tòxics que els donen les diferents propietats, com bisfenol A, o ftalats.
El problema d’aquests components és que per la mida poden entrar a l’interior del nostre cos i travessar teixits i inclús organs. El problema és que son disruptors endocrins i actúen en lloc de les hormones i modificant la informació que transmeten o bloquejant-la.
Com ens defensem d’aquests contaminants?
- Les partícules PM10 (10 micres) les eliminem tossint, estornudant i a l’empassar.
- Les partícules PM 2,5, no les eliminem i poden viatjar fins al final dels òrgans provocant problemes als pulmons i al cor.
- Les partícules més petites de PM2,5, com les partícules ultrafines (PM0,1), són les més perilloses degut a la seva mida microscòpica, i son massa petites perquè les puguin eliminar els filtres estàndard. Aquestes poden penetrar molt profundament a tots els òrgans i inclús travessar la barrera hematoencefàlica, afectant el cervell.
A què esperem a reaccionar i posar solució a aquesta contaminació? Potser no tenim influència directa sobre les nostres poblacions, però si que podem crear un aire net i reparador dins de les nostres llars. No creus que és la millor inversió que podríem fer per la nostra salut i la de la nostra família?
La importància de respirar aire pur
SOOM Aire i la qualitat de l’aire afecta de manera molt directa a la nostra salut i pot ser molt determinant pel nostre estil de vida. Moltes malalties poden venir de respirar un aire contaminat i a la vegada un aire pur ens pot ajudar moltissim a recuperar la salut i tenir una qualitat de vida envejable.
Beneficis de respirar un aire saludable:
- Reducció del risc de malalties respiratòries com la bronquitis crònica i l’asma.
- Augment de la capacitat pulmonar a l’haver-hi menys irritants a l’aire.
- Millora de la circulació sanguínia i redueix el risc de malalties cardiovasculars, com els atacs de cor o els accidents cerebrovasculars.
- Reducció de la pressió arterial.
- En un aire lliure de contaminants el cervell funciona millor, facilitant la concentració, la memòria i la presa de decisions.
- Ajuda a reduir l’estrès i l’ansietat proporcionant una sensació de calma i benestar.
- Protecció contra infeccions.
- Reducció de la inflamació.
- Millora la qualitat i trastorns del son, facilitant la respiració mentre dormim.
- Reducció de la irritació cutània.
- Millora la hidratació de la pell.
- Millora el rendiment físic, augmentant el rendiment atlètic i reduint el temps de recuperació.
- Reducció del risc de càncer de pulmó.
- Disminució de malalties cròniques.
Respirar aire pur no només millora la qualitat de vida a curt termini, amb efectes visibles com una millor respiració, més energia i una pell més sana, sinó que també té beneficis a llarg termini, ajudant a prevenir malalties greus i millorant la longevitat.
Com ha de ser el filtre que necessitem?
- Ha de ser efectiu i retenir els contaminants que porta l’aire, filtrant les partícules ultrafines, inferiors a PM0,1 (0,1 micres).
- Ha de tenir un bon cabdal d’aire, i ens ha de garantir que hi pasi l’aire d’una habitació mitjana en menys de mitja hora.
- Que ens elimini les males olors tant dels animals, del tabac i d’altres.
- Que sigui silenciós i no molesti és un benefici addicional important.
- Que tingui els certificats d’empreses certificadores independents i també de les asociacions d’al·lèrgics i asmàtics.